Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika lekarima borskog Doma zdravlja, zbog ujeda krpelja za pomoć se obratilo više desetina građana, najviše dece. Iako nije svaki krpelj prenosilac bolesti, lekari savetuju da se za pomoć prilikom odstranjivanja krpelja građani obrate stručnim službama, koje će dati i savet o daljem praćenju mesta uboda ili epidemiološkim analizama.

BOR – Česti susreti sa insektima tokom proleća su neminovni, ali je ove godine broj krpelja znatno veći od uobičajenog, s obzirom na to da je zima bila veoma blaga. Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika lekarima borskog Doma zdravlja, zbog ujeda krpelja za pomoć se obratilo više desetina građana, najviše dece.

Od 1. maja do sada imamo povećan broj dece koja su se javljala sa ubodima krpelja. Jedanaestoro dece se javilo samo nama u Dečjem dispanzeru, ne računajući decu koja su se javljala verovatno i Hitnoj službi, Prijemno trijažnom bloku ili Dečijem odeljenju borske bolnice, tako da je taj broj sigurno trostruko veći. Primećujemo da je u odnosu na prethodne godine sada više dece koja se javljaju zbog krpelja. Savet roditeljima je da ako primete krpelja, obavezno dovedu dete kod lekara kako bi se krpelj pravilno odstranio, a po potrebi i ispratilo mesto uboda u narednom periodu“, savetuje dr Nataša Pelić, pedijatar.

Inače, dijagnostika zaraženih krpelja na prisustvo Borrelia burgdorferi i ostalih bolesti koje mogu preneti krpelji obavlja se na Odeljenju za molekularnu dijagnostiku ZZJZ „Timok“ Zaječar, što može biti od velike pomoći lekarima, jer se mogu testirati uzorci krpelja skinuti sa kože nakon uboda. Analiza se može uraditi uz uput izabranog lekara, kažu u ZZJZ „Timok“ u Zaječaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *