Prelazni periodi u godini pogoduju razmnožavanju virusa i bakterija. Trenutno vlada virus koji pogađa i decu i odrasle. U pitanju je virusna infekcija gornjih respiratornih puteva. Za sada nema pojave gripa i korona virusa, ali je maska prva odbrana od bilo koje infekcije, pa se preporučuje prilikom boravka u zatvorenom gde je veća koncentracija ljudi.

BOR – Čekaonice Doma zdravlja u Boru ovih dana su pune. Nakon dugog miholjskog leta, vremenske prilike koje su očekivane za kraj novembra, nagli pad temperature i povećana vlažnost vazduha, doprineli su povećanju broja respiratornih infekcija i kod dece i kod odraslih.

Grebanje u grlu, uporni suvi kašalj, curenje nosa, najčešći su simptomi na koje se Borani žale ovih dana. Nema upale pluća, ili su sporadične, klinička slika je daleko od kovida ili epidemije gripa, pa nema potrebe da se ljudi plaše, već su u pitanju virusne respiratorne infekcije koje su očekivane za ovo doba godine. Preventivne mere su pre svega zaštitna maska, kao prva odbrana od bilo koje vrste virusa, zatim uzimanje redovne terapije kod hroničnih bolesnika, a za sve važi vitaminska ishrana, pre svega limun i kiseli kupus koji su bogati vitaminom C, biljni čajevi, boravak na otvorenom naročito za decu, i po hladnom vremenu uz adekvatnu odeću i redovno provetravanje prostorija“, kaže dr Slađana Jovanović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Bor za medicinska pitanja.

Najugroženija kategorija trenutno su deca, jer se virusne infekcije najlakše prenose u kolektivima poput obdaništa, zabavišta i škole, ali i hronični bolesnici čiji je imunitet već oslabljen. Kod pojave prvih simptoma, nije neophodno odmah se javiti lekaru, ali ako se posle dva do tri dana tegobe poput grebanja u grlu, blago povišene temperature ili suvog kašlja ne smanje ili se dodatno pojačaju, treba otići na pregled, kažu u borskom Domu zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *