Povećana naknada za zemljište na lokalitetu „Čukaru Peki“

BOR – Kompanija „Rakita“ povećala je, u dogovoru sa lokalnom samoupravom, cenu otkupa zemljišta, odnosno bonusa na procenjenu tržišnu vrednost zemljišta, sa dosadašnjih 60, na stotinu odsto. Ova odluka odnosi se na svo poljoprivredno zemljište koje će, kako se očekuje, biti ugroženo tokom eksploatacije ležišta „Čukaru Peki“. Ovaj bonus važiće kako za nove ugovore, tako i za prethodno sklopljene, gde će se vlasnicima retroaktivno isplatiti dodatan novac. Oni će pojedinačno i pisanim putem o tome biti obavešteni u narednih sedam dana.

„Na osnovu povratnih informacija iz lokalne zajednice, menadžment kompanije Rakita doneo je odluku da poveća bonus sa 60 odsto na 100 odsto na cenu otkupa zemljišnih parcela. Ova odluka se odnosi kako na one koji će se odlučiti da svoje zemljište prodaju kompaniji Rakita, tako i na sve one koji su do sada potpisali kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta“ – rekao je Aleksandar Vulović, menadžer za ishodovanje dozvola i društvenu odgovornost u kompaniji „Rakita“.

Kompanija Rakita je do sada za potrebe otvaranja rudnika otkupila oko 300 hektara zemlje, a procenjuje se da su potrebe za otkup ukupno nešto više od 1.000 hektara.

„Mi smo prethodnih dana razgovarali sa novim menadžmentom kompanije „Rakita“ i „Nevsun“ i postigli smo dogovor da se poveća isplata vlasnicima zemljišta koje će biti ugroženo tokom eksploatacije rudnika „Čukaru Peki“. Naravno, cena uvek može da bude veća jer ti stanovnici prodaju svoju dedovinu, ali ovo je bio pozitivan pomak i pokazatelj da u ovim kompanijama žele saradnju sa lokalnom zajednicom i lokalnom samoupravom. To je i naša želja, ali saradnja mora da ide u prilog stanovnicima opštine Bor i to je naš glavni zadatak. Moraćemo da rešimo pitanje aerodroma koji se nalazi u samom centru ležišta, ulaganja ove kompanije u uređenje i obnavljanje infrastrukture i puteva koji se koriste u istražnoj fazi radova, a takođe nam je veoma značajno da srpske kompanije i preduzeća iz Bora budu što više angažovane na izvođenju radova oko novog rudnika.“ – naglašava  Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

U kompaniji Rakita očekuju da će sve potrebne dozvole i otkup zemljišta biti završeno do kraja 2019. godine kako bi se pristupilo daljim koracima za otvaranje rudnika na lokalitetu Čukaru Peki.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/JFRrx1JtMjk“ frameborder=“0″ gesture=“media“ allow=“encrypted-media“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *