Povećanje kapaciteta prerade borske Topionice

BOR – Prema Idejnom rešenju projekta povećanja kapaciteta Topionice bakra u Boru, delovi postrojenja će biti projektovani tako da omogućavaju preradu 200.000 t katodnog bakra godišnje, uz mogućnost proširenje kapaciteta u narednom periodu.

Rekonstrukcija će uključiti osim povećanja kapaciteta proizvodnje Topionice, unapređenje zastarele opreme, kao i stepena zaštite životne sredine.

Topionica, za sada ima proizvodni kapacitet od 80 000 t katodnog bakra godišnje, a ulazni kapacitet prerade koncentrata je 400.000 t/god. Predviđena je i gradnja novih pogona Elektrolize i Sumporne kiseline, kao i rekonstrukcija svih proizvodnih i pomoćnih objekata, od transporta koncentrata bakra do postrojenja za preradu i proizvodnju katodnog bakra.
Projekat je podeljen u nekoliko faza rekonstrukcije sistema, od pripreme sirovina, topljenja i elektrolize, preko proizvodnje kiseline iz otpadnih gasova, flotacije šljake, do uslužnih, transportnih i informacionih sistema.

Planirana je i rekonstrukcija pogona za pripremu šarže, izgradnja novog sistema za parno sušenje kapaciteta 82 t po času, rekonstrukcija glavnog objekta Topionice, zamena postojećih konvertora novim, većeg kapaciteta sa sistemom za hlađenje gasova.

U planu je da se i u postrojenju za anodnu rafinaciju izgrade dve nove peći sa odgovarajućim sistemom za gasove i instalira novi vodom hlađeni livni točak umesto postojećih, rekonstrukcija prostora za sporo hlađenje šljake i izgradnja novog sistema za prečišćavanje otpadnih gasova konvertora.

Predviđena je i gradnja novog sistema za odvođenje fugitivnih gasova i uređaj za odsumporavanje, Fabrika sumporne kiseline, postrojenje za tretman otpadne vode, kao i novi pogon Elektrolize.

Idejnim rešenjem predviđena je izgradnja novog postrojenja za flotaciju šljake, laboratorije i izgadnja nove trafo stanice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *