Povećava se broj obolelih od melanoma

0

BOR, SRBIJA – Broj obolelih od malignog melanoma  je u stalnom porastu. Kada se otkrije rano, smatra se izlečivim, ali kada je otkriven u kasnijim fazama, to je verovatno jedan od najsmrtonosnijih maligniteta.

Broj obolelih od malignog melanoma je uvećan za četiri posto i samo tokom prošle godine u Srbiji je zabeleženo je 650 novih slučajeva od kojih je blizu polovina pacijenata umrlo“, rekao je dr Goran Bogdanović, predsednik  Borske podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka.

Osnovni razlozi za sve učestaliju pojavu melanoma su oštećen ozonski omotač, preterano izlaganje suncu, ali i korišćenje solarijuma.

Iako se broj novootkrivenih slučajeva povećava mi radimo na tome da ga otkrijemo u početnoj fazi, jer svaka bolest ako se otkrije na vreme  verovatnoća izlečenja je mnogo veća nego u trećem i četvrtom stadiumu. Posebna pažnja poklanja se edukaciji mladih, jer u tom uzrastu kod njih je lako steći navike, nego kasnije u zrelom dobu“, dodao je dr Bogdanović.

Zato je i savet  lekara je da se obavezno koriste kreme sa zaštitnim faktorom, da se ne izlaže suncu između 11 i pet sati i da se ne odlazi u solarijum.

Uočeno je da kod tih osoba mnogo češće te promene na koži  koje nisu maligne prelaze u stanje iritacije, a i mnogo češći su drugi karcinomi kože“, istakao je na kraju dr Goran Bogdanović.

U lečenje malignog melanoma uključen je multidisciplinarni tim. Jedan lekar ne donosi odluke, već zajednički  hirurg, radiolog, hemioterapeut i patolog, dodao je Bogdanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *