BOLJEVAC – Siniša Strahinić iz boljevačkog sela Osnić pod voćem ima četiri hektara, od toga hektar pod dunjom. Ozbiljnijim uzgojem dunje počeo je da se bavi poslednjih godina, jer je malo zastupljena na tržištu, a i manje je zahtevna od ostalih voćnih vrsta.

„I ostale voćne vrste traže da se prihrane, okopaju, ali dunja manje. Nema velika ulaganja, jedino u početku traži da se zaštiti od bolesti. Lakše se bere, a i plodovi se dosta duže održavaju“
– rekao je Siniša Strahinić.
Dunju sve više preporučuju i stručnjaci za voćarstvo. Jedini je problem što na tržištu postoje svega dve sorte, leskovačka i vranjanska.

„Dunja je deficitarna i zbog toga ima dobru cenu. Prednost je i ta što od nje može da se dobije dosta kvalitetnih proizvoda“
– kaže stručnjak za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu Dejan Stefanović.
 
Dunja je na manjim površinama nezaobilazna na gotovo svim seoskim imanjima, ali i pored toga rakija dunjevača je do nedavno bila prava retkost. Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu Siniša Strahinić, u potpunosti je osvojio tehnologiju pečenja rakije od dunje.
-Dunja je specifična voćka i pre pečenja voćari moraju da obrate pažnju na više problema. Dosta je suva, pa mora da se dodaje voda da ne zagori, a nema ni dovoljno šećera. Za pečenje rakije dunjevače potreban je i dobar kazan.
Siniša očekuje da će ove godine ispeći oko 500 litara dunjevače, rakije koja zbog izuzetne arome i kvaliteta ima i dobru cenu, hiljadu dinara za litar. On kaže da bi povećao površine pod ovim voćem, ali problemi su mu tržište, i usklađivanje sa novim Zakonom o proizvodnji rakije.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ev4o8″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.