Povoljna epidemiološka situacija u Borskoj opštini

BOR – Visoka temperatura izuzetno pogoduje razmnožavanju bakterija i virusa u hrani, pa toplo letnje vreme može biti praćeno akutnim crevnim infekcijama, koje nastaju unošenjem lako kvarljivih namirnica. Osim bakterijskih infekcija, koje se javljaju uglavnom sporadično i retko kada imaju epidemijski karakter, češće su tegobe neinfektivnog karaktera.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije u Borskoj opštini ona je izuzetno dobra zato što nemamo prijavljene crevne infekcije niti epidemije. To je malo neuobičajena slika za ovaj period godine zato što znamo da visoka temperatura doprinosi kvarenju životnih namirnica i dovodi do raznih crevnih infekcija, trovanja i slično. Što se tiče stomačnih problema koje donosi ovaj period to su prvenstveno dijareje koji mogu biti infektivne, ali i neinfektivne geneze, usled kojih su se građani i obraćali Hitnoj službi“, kaže doktorka Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Ozbiljnije smetnje digestivnog trakta mogu prouzrokovati bakterije, virusi i protozoe.  

Što se tiče bakterija to su salmonela, šigela, vibrionkolera, kampilo bakterija, a što se tiče virusa to su najčešće enterovirusi kojih ima i sada ali takve infekcije ostaju neprijavljene, jer daju lakšu kliničku sliku i pacijenti brzo ozdrave pa u toku tegoba i ne zatraže pomoć lekara“ kaže doktorka Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Da do ozbiljnijih infekcija ne bi došlo prema rečima dr Javorke Stankulić neophodno je održavanje sanitarno higijenskog režima u objektima koji se bave proizvodnjom i distribucijom hrane, zdravstveni nadzor i pregled lica koja rukuju životnim namirnicama, kao i adekvatna higijena, pravilna termička obrada i čuvanje manirnica od strane potrošača.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *