Povraćaj PDV-a na opremu za bebe I po novom i po starom Zakonu

Zahtev za povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe može se podneti još sutra. Novi Zakon o finansijskoj podršci porodice s decom je stupio na snagu, a stari još uvek važi do prvog jula ove godine, što buni roditelje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević objasnio je da sva deca rođena posle prvog jula 2018. godine, kada je stupila na snagu Izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodice s decom, uz prvu ratu roditeljskog dodatka dobijaju jednokratno 5.000 dinara.

„Deca koja su rođena pre prvog jula dobijaju po starom sistemu gde se povraćaj PDV-a vrši tako što roditelji polažu isečke i prijavu za povraćaj PDV-a nadležnoj poreskoj upravi“, kaže Đorđević I ističe da su po starom zakonu postojala ograničenja na osnovu visine zarade i imovine roditelja, a da sada toga nema i svi roditelji dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

„Stari zakon ističe prvog jula 2020. godine. Poslednja prijava će biti od prvog o 15. jula za šest meseci u ovoj godini I od tada neće više biti dece koja će dobijati po starom zakonu“, rekao je ministar Đorđević.

Roditelji mogu obrazac da preuzmu sa sajta Poreske uprave i pošalju ga preporučenom poštom uz sve što je potrebno priložiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *