Povratak jelena u Homolje

HOMOLJE – Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za šume poverila je Lovačkom udruženju „Jovan Šerbanović“ u Žagubici realizaciju projekta reintrodukcije jelenske divljači na području Homolja. Rok za relizaciju projekta je od tri do pet godina. Cilj je poboljšati genetski potencijal i povećati brojnost jelenske divljači u lovištu. Prva faza je unošenje kvalitetnih steonih košuta u prihvatilište, potom formiranje novog krda  i kasnije njihovo puštanje u lovište gde će se ukrštati sa postojećim jedinkama u prirodi. Prihvatilište je u potpunosti ograđeno, postavljena je električna zaštita od upada predatora, kao i kamere za praćenje stanja divljači.

U jelenskom prihvatilišu na površini od 8 ha imamo 14 odraslih jedinki, dva jelena i košute. Koliko smo uspeli da vidimo sa snimaka iz kamera prisutna su i tri teleta, a još nekoliko košuta je bremenito. Prihvatilište je na idealnom mestu. Teren je blago nagnut prema jugu. Kroz njega protiču dva potoka gde tekuće vode ima i leti i zimi, što je od velikog značaja za divljač“, naglasio je predsednik Lovačkog udruženja „Jovan Šerbanović“ Žagubica Branislav Živković.

Kada je reč o uzgoju jelenske divljači u žagubičkom lovačkom udruženju nameravaju da joj ustale populaciju odnosno da obezbede stabilnu brojnost krda i kvalitetna grla. Takođe, plan je i da se jelen ponudi turistima ne samo za odstrel, već i u cilju razvoja posebnih vrsta turizma kao što su fotosafari i eko turizam koji imaju sve više poklonika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *