BOR – Prema finansijskom izveštaju, koji je usvojen na Upravnom odboru Rudarsko topioničarskog basena Bor, matično preduzeće iz sastava RTB Bor Grupe završilo je prošlu godinu sa 58 miliona dinara dobiti iz tekućeg poslovanja. Završne račune za prošlu godinu uradila su sva četiri basenska preduzeća i to po novim zakonskim propisima koji, pored ostalog, podrazumevaju i drugačiju dinamiku usvajanja. Dokumenta su u zakonskom roku, do 30. juna, predata Agenciji za privredne registre, a poslovanje cele RTB Bor Grupe naći će se na dnevnom redu naredne sednice Upravnog odbora RTB-a.

Matično preduzeće je bilo osnovni nosilac projekta izgradnje nove topinice i fabrike sumporne kiseline i njegovo poslovanje u 2014. godini su u dobroj meri obeležile investicije u završetak tog projekta. TIR je, kao vlasnik novih objekata, tokom prošle godine dodatno zaključio i ugovore o izgradnji pratećih postrojenja, pa je i za njih bilo nužno da se obezbede znatna novčana sredstva koja su uplaćena u toku prošle godine. U skladu sa ugovorenom dinamikom plaćanja i izvođenja radova, Matičnom preduzeću i u 2015. predstoji namirenje još nekih obaveza iz projekta „nova topionica“, rečeno je na sednici Upravnog odbora RTB-a Bor.

Dodatni problem bila je kriza plasmana bakra u svetu, a ona se u kombinatu bakra najviše manifestovala u poslednjem kvartalu 2014. godine. Zbog statusa restrukturiranja i ulaska preduzeća u postupak izrade UPPR-a poslovne banke uglavnom prošle godine nisu finansijski pratile RTB Bor, a jedini kreditor bila je banka „Intesa“.

Ipak, uz sve otežavajuće okolnosti, prošle godine je na nivou celog kombinata bakra definitivno ostvareno pozitivno poslovanje u proizvodnji bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, naglašavaju u RTB-u Bor.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2wvxex“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *