Praksom do bržeg zapošljavanja

BOR- Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plata“ koji je za sve zainteresovane dostupan na sajtu ove službe.  Program omogućava mladima bez radnog iskustva da obave praksu prevashodno kod poslodavca iz privatnog sektora i na taj način povećaju mogućnost zapošljavanja. Planirano je da se uključi deset hiljada mladih do 30 godina sa srednjim i visokim obrazovanje.

 „Novčana naknada za srednjoškolce iznosi 20 hiljada dinara, a za visoko obrazovane 24 hiljade dinara. Program traje devet meseci“, rekla je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Program „Moja prva plata“ realizuje se u četiri faze, a prva, namenjena poslodavcima, je u toku i traje do 25.septembra.

Oni će moći elektronskim putem da konkurišu, a neophodno je da dostave radna mesta koja nude. U drugoj fazi od 1. do 15.oktobra predviđeno je prijavljivanje mladih, a u trećoj poslodavci biraju kandidate“, dodala Lidija Načić.

 U četvrtoj, završnoj fazi, koja traje od 8.novembra do 7.decembra programom je predviđeno potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Na evidenciji borske filijale na području borskog okruga ukupno je nezaposleno nešto više od hiljadu mladih, do 30 godina, od toga u Boru je blizu 590, a polovina  sa visokom i srednjom stručnom spremom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *