Praznično preterivanje u jelu i piću

0
BOR – Novogodišnji, a zatim Božićni praznici i Srpska nova godina osim slavlja i porodičnih okupljanja građanima donose i zdravstvene probleme, jer je tradicionalna trpeza po pravilu obilna, a uz dobro jelo ide i piće pa i koja čašica više od dozvoljene. Lekari kažu da se najveći broj pacijenata posle praznika žali na povišen krvni pritisak i šećer, kao i na nadimanje, mučninu i bolove u stomaku.
 
„Statistički gledano za novogodišnje i božićne praznike mnogi građani unesu i do 10.000 kalorija, koje su nekoliko puta više od uobičajenih i ne mogu tako lako da se svare pa se pacijenti žale na nadimanje, mučninu, gorušicu, ali prejedanje i opijanje je naročito opasno za hronične bolesnike“, kaže dr Slađana Jovanović, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja u Boru i dodaje:
„Čovek bi trebao da bude umeren u svemu, ali je naša tradicionalna trpeza bogata kaloričnom hranom i za novu godinu i za Božić i za slave. A pored preterivanja u jelu preteruje se i u piću, pa je moj savet da se posle praznika pije dosta tečnosti, a pre svega mineralna negazirana voda, nezaslađeni čajevi i supa, kao i da se konzumira povrće i voće koje obiluje vitaminima“.

Kada govorimo o umerenosti lekari kažu da čovekov stomak može da izdrži količinu hrane i pića do tri litra, a da najčešće završava kod lekara kada u organizam unese oko pet litara jela i tečnosti, a to je za praznike i te kako prisutno.
 
 
[iframe frameborder=“0″ width=“640″ height=“480″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2dwcka“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *