Pred ikonom Svetog Save

BOR – U Muzičkoj školi Miodrag Vasiljević u Boru priređeno je Svetosavsko veče. Program pod nazivom „Pred ikonom Svetog Save“ organizovali su Centar za kulturu opštine Bor i borska pravoslavna crkva Svetog Đorđa. Svetosavsko veče, posvećeno prvom srpskom prosvetitelju, književniku i arhiepiskopu, uveličao je i episkop timočki Ilarion.

Ako pogledamo ovako nas ovde okupljene, ili kada se okupljamo na svetim bogosluženjima, možemo da se zapitamo: da li nas toliko malo ima pravoslavnih, ili kao pravoslavni ne poštujemo dovoljno Svetoga Savu? Ako mi kao pravoslavni želimo da ostanemo dostojni naslednici i potomci Svetoga Save, bolje bi nam bilo da se probudimo, da čujemo glas Božiji, glas crkve Hristove, glas crkve svetosavske. Da čujemo i pastire i učitelje, ali možda najpre da čujemo glas svoje savesti koji je najbolji budilnik u nama samima“, rekao je episkop timočki Ilarion.

Čast da održi besedu o Svetom Savi imao je starešina hrama Svetog velikomučenika Georgija u Boru, protojerej Milenko Bajić. Svetosavsko veče otvorio je hor Feniks intoniranjem „Himne Svetom Savi“, a u programu su učestvovali i polaznici etno radionice Ustanove Centar za kulturu.

Svetosavsko veče, 27. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *