BOR – Melanom je bolest od koje u Srbiji svake godine oboli oko 500 osoba, dok se na svakih deset godina broj obolelih udvostručava. Ovo oboljenje se sve češće javlja i kod mladih ljudi, pa je pravovremena reakcija obolelih, kao i kontinuirana edukacija lekara neophodna radi uspešnog postavljanja dijagnoze i lečenja pacijenata. Tim povodom, u borskom Domu zdravlja održano je predavanje na temu „Maligni melanom“.

Maligne bolesti, svuda u svetu pa i kod nas su u porastu. Mi nismo imali do sada predavanja na temu tumora kože, posebno sa osvrtom na maligni melanom, i smatrali smo da je ovo i te kako bitno za lekare, ne samo Borskog već i Zaječarskog okruga. Organizatori predavanja su Srpsko lekarsko društvo, Opšta bolnica Bor, borski Dom zdravlja i podružnica Društva Srbije za borbu protiv raka„, rekao je doktor Goran Bogdanović, predsednik podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka.

Maligni melanom najučestaliji je u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi.

Cilj predavanja jeste edukacija,  kako lekara i medicinskog osoblja, tako i nemedicinske populacije. To je upoznavanje sa opasnostima sunčanja, sa opasnostima pojave sumnjivih mladeža, jer melanom, iako je najzloćudniji tumor ljudskog organizma, najlakše se otkriva i najlakše se može izlečiti ako se otkrije na vreme. Preporuke za sprečavanje malanoma su izbegavanje sunčanja u periodu od 10 do 16 časova, redovno kontrolisanje svih mladeža koji se nalaze na koži, a oni koji su sumnjivi ili suspektni moraju da se otklone na vreme i da budu provereni histopatološkom verifikacijom„, rekao je profesor doktor Dejan Nikolić, osnivač Centra za maligni melanom KBC“Bežanijska Kosa“.

Melanom je moguće izlečiti samo ako je u početnoj fazi, zato treba prepoznati prve simptome bolesti i javiti se lekarima na vreme, istakao je profesor doktor Nikolić.

Predavanje o malignom melanomu, 19. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=5YcpBVYz71M

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.