Predavanje o reanimaciji u borskom Domu zdravlja

0

BOR – Prestanak disanja i srčanog rada ne mora da znači definitivnu smrt, ukoliko se na vreme reaguje. U nekim slučajevima, pacijenti mogu da se povrate u život postupkom oživljavanja, odnosno reanimacije, koji podrazumeva masažu srca i veštačko disanje, kao i upotrebu automatskog spoljnog defibrilatora. Prestankom disanja i srčanog rada organizam ostaje bez kiseonika, što dovodi do odumiranja ćelija. Moždane ćelije odumiru prve, već za nekoliko minuta, zbog čega je veoma značajna brza reakcija. Za zdravstvene radnike iz Bora na ovu temu organizovano je stručno predavanje, najviše usmereno ka zaposlenima u delu urgentne medicine.

U oblasti urgentne medicine reanimacija pacijenta je jedan od najznačajnijih delova, koji ne trpi nikakva odlaganja, a jedino ukoliko je on uspešno urađen, ostali lekari će imati priliku da ukažu pomoć pacijentu, čulo se između ostalog na predavanju.

Zdravstveni radnici iz Bora imali su priliku da se i u praktičnom delu upoznaju sa novinama u ovoj oblasti, a predavači su bili stručnjaci Društva lekara urgentne medicine Srbije.

Predavanje o reanimaciji u borskom Domu zdravlja, 1. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *