Predloženo uvođenje vanredne situacije u Boru

BOR- Zbog nesigurne epidemiološke situacije, novobolelih od korona virusa i povećanog broja pacijenata u kovid ambulanti , Stručno operativni tim je predložio da se u Boru uvede vanredna situacija. Od juče su registrovane još četiri osobe pozitivne na kovid 19, tako da je sada ukupno 39 obolelih.

Od četiri novozaražena dve su žene i dva muškarca starosti od 40 do 52 godine, a samo jedan pacijent ima 19. Svi oni imaju blaže simptome i uz određenu terapiju su  četrnaestodnevnoj izolaciji.

Od početka epidemije deset obolelih je preminulo, od toga u poslednja tri dana dva inficirana, jedan rođen ’59. a drugi ’52.godine. Znači ne umiru samo stare osobe  i sa nekim težim bolestima, umiru i mlađi, kao i oni iz „punog zdravlja“. Zato je potrebno je da se strogo držimo propisanih mera“, rekla je dr Javorka Stankulić, epidmiolog.

Doktorka Javorka Stankulić još jednom je upozorila naše sugrađane, da uz nošenje maski moraju poštovati i ostale mere kao što je fizička distanca, redovna higijena i dezinfekcija, a isto tako je bitno da se građani, ukoliko primete neki od simptoma, odmah jave u kovid ambulantu.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice u Boru na lečenju je 14 pacijenata. Od toga sedam je pozitivno, a za petoro čekamo rezultate“, naglasio je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Zbog ovih razloga i povećanja broja pregleda u kovid ambulanti predlažemo uvođenje vanredne situacije i apelujemo na poštovanje mera. U protivnom biće angažovani inspektori koji će kontrolisati poštovanje propisanih mera“, dodala je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Pošto se situacija u Boru pogoršava, inskpekcija je već počela pojačano da kontroliše. Do sada je obavljeno desetak kontrola, a od sutra ćemo posetitit ugostiteljske, zanatske i trgovinske objekte, ali ćemo kontrolisati i građane“, izjavio je Dragan Štrbac, iz Odeljenja za inspekcijske poslove.

Građani se još jednom pozivaju da poštuju sve mere, jer će ih u protivnom inspekcija u skladu sa ovlašćenjima kažnjavati. Svi rezultati tokom kontrola šalju se sanitarnoj inspekciji koja će procesuirati predmete, rečeno je na koferenciji za novinare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *