Predsednik Vučić sa predstavnicima Ziđina o rudarstvu i ekologiji

BEOGRAD, BOR – Kineska kompanija Ziđin uložiće u narednom periodu značajna sredstva u modernizaciju proizvodnog procesa, uz primenu najsavremenijih standarda u oblasti zaštite životne sredine u rudarskim aktivnostima, rečeno je na sastanku sa predstavnicima kompanije u Predsedništvu Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao dugoročni značaj investicije od 1,26 milijardi dolara, koje će kompanija Ziđin u narednim godinama uložiti u rudarske aktivnosti, a budući da će Ziđin izgraditi i deo javne putne infrastrukture, koja će se ustupiti gradu Boru na upravljanje po završetku radova, sagovornici su se saglasili da su postojeće i buduće aktivnosti kompanije u saradnji sa lokalnom zajednicom od vitalnog značaja za građane Bora i razvoj čitavog okruga.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da će kompanija Ziđin uložiti značajna sredstva u modernizaciju proizvodnog procesa, a prema njenim rečima projekat modernizacije topionice izuzetno je značajan za Srbiju, naročito sa aspekta zaštite životne sredine.

Uz planirano ulaganje Ziđina biće smanjeno i aerozagađenje u Boru. Topionica će biti modernizovana i funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima. Plan kompanije je da veći deo radova završi u ovoj godini, dok se kompletna realizacija očekuje do kraja 2022. rekla je Vujović i dodala da Ministarstvo zaštite životne sredine prvi put tesno sarađuje sa kineskim partnerima i prati planirane aktivnosti.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da se grad razvija uporedo sa razvojem rudnika, a budućnost grada, ali i okruga, zavisi upravo od međusobne saradnje kompanije I Grada.  Danas zajedno rešavamo pitanja koja su ostavljena kao istorijsko nasleđe. Raduje me što je ekologija jedna od bitnih faza razvoja kompanije Ziđin i siguran sam da će daljim zajedničkim radom grada i kompanije Bor biti mnogo lepše i bolje mesto za život”, kaže Milikić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *