Predstavljena mobilna aplikacija za osobe sa invaliditetom

BOR – Na tribini „Koliko je Grad Bor pristupačan za osobe sa invaliditetom“ predstavljena je mobilna i web aplikacija posredstvom koje Borani mogu da iskažu potrebe i prijave probleme koji se nalaze na saobraćajno – urbanističkoj infrastrukturi. Na aplikaciji su prikazani i rezultati istraživanja o pristupačnosti objektima od javnog značaja, što je osobama sa invaliditetom i najveći problem.

„Anketirali smo osobe sa invaliditetom, ali i ostale građane. Zaključak je da je pristup objektima loš“, naglašava Dragana Dragićević iz Udruženja „Iz kruga.“

Prilazi zgradama takođe nisu odgovarajući, a jedan od razloga je, što većina osoba sa invaliditetom bez mogućnosti kretanja retko izlazi iz domova. Na taj način njihovi problemi i oni postaju nevidljivi. Pristupačnost objektima sporo se rešava, jer nema volje, a osobe sa invaliditetom su gurnute na marginu srpskog društva.

 „O njima brinu samo članovi porodica. Nevidljivi su za donosioce odluka, a da bi se problem rešio mora da bude vidljiv nosiocima političke vlasti, jer oni imaju mogućnost da reše probleme kao što su rampe, trotoari i drugo“, rekao je Igor Velić iz Udruženja „Sigurne staze“.

U izradi mobilne i web aplikacije su učestvovala, osim Udruženja „Sigurne staze“ i sva udruženja osoba sa invaliditetom na području Grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *