Predstavljena studija o energetskoj efikasnosti zgrada u Boru

BOR – Studija o poboljšanju energetske efikasnosti stambenih objekata u Boru, koju su izradili stručni konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, predstavljena je na sastanku sa lokalnom samoupravom Grada Bora.

Rezultati studije koja je urađena za 76 objekata u Boru, koji imaju najmanju energetsku efikasnost, pokazuju da bi, samo spoljnom izolacijom fasada zgrada, ušteda u potrošnji toplotne energije iznosila 40 odsto. Ako bi se dodatno uradila i zamena stolarije u svim stanovima, stepen uštede bio bi 60 odsto. Na nivou grada borska toplana bi na osnovu izolacije ovih 76 objekata, za deset odsto smanjila ukupnu potrebnu energiju za grejanje stanova u Boru, time i umanjila zagađenja.

Cena ovih radova procenjena je na četiri do sedam miliona evra, i ova iznos bi bio isplaćivan na osnovu ušteda u toplani, bez povećanja računa za uslugu grejanja. Ovaj projekat Grada Bora i banke za obnovu i razvoj, biće upućen ministarstvu finansija republike Srbije, a nakon toga, lokalna samouprava u Boru doneće odluku o njegovoj realizaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *