BOR – Udruženje Slovenaca „Drago Čeh“ u saradnji sa borskom Narodnom bibliotekom organizovalo je književno veče posvećeno slovenačkom književniku Francu Prešernu i kulturnom nacionalnom prazniku u Sloveniji. Priču o životu i delu ovog značajnog slovenačkog književnika članovi Udruženja upotpunili su kazivanjem stihova njegovih najpoznatijih pesama na slovenačkom jeziku.
 
„Očuvanje kulturnog identiteta i jezika nije dovoljno samo kroz poetske večeri pa je Udruženje „Drago Čeh“, u saradnji sa školom stranih jezika „Alfabeta“, organizovalo i besplatne časove slovenačkog jezika. Osim učenja jezika polaznici mogu da se upoznaju i sa kulturom i običajima ovog naroda“ – istakla je Elizabeta Rašić, predsednik Udruženja Slovenaca „Drago Čeh“ i dodala da je program u borskoj Narodnoj biblioteci samo deo aktivnosti Udruženja koje želi da Boranima približi kulturu Slovenije i pospeši poslovnu saradnju između Slovenije i Srbije.

Nakon knjževne večeri posvećene Prešernu, Udruženje „Drago Čeh“ planira posetu i drugim slovenačkim udruženjima u Srbiji kao i učešće na Etno festivalu „Vilaž“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *