BOR – Afrička kuga svinja, teška zarazna bolest, pojavila se na području severoistočne Rumunije.  Reč je o veoma opasnom virusnom oboljenju koje se prenosi sa jedne na drugu jedinku, pa postoji opasnost da se u narednim mesecima, a najkasnije do proleća, prenese i  u našu zemlju.

Ovo oboljenje nije zoonoza, ne prelazi na ljude, ali je opasno za domaće i divlje svinje koje su glavni prenosioci. Zato bi tebalo upozoriti lovce da ukoliko u lovištima naiđu na veliki broj uginulih svinja, to već može biti sumnja na tu bolest. Ona se prenosi kontaktom, preko parazita i virus je otporan u spoljnoj sredini. Prema nekim podacima u prerađevini može biti infektivan do sto dana“, rekao je direktor Veterinarske stanice u Boru Branislav Ivanić.

Zbog toga će, u cilju sprečavanja širenja bolesti, na granici naše zemlje sa Rumunijom biti pojačana kontrola, oduzimani i uništavani proizvodi  pre svega svinjskog, ali i ostalog animalnog  porekla. Za ovu bolest vakcina ne postoji, ne leči se,tako da, ukoliko se pojavi, uništava se ceo zapat svinja.

Nema mesta panici, ne prenosi se na ljude, ali ima mesta za pojačanu kontrolu. Mislim na lovce u lovištima i odgajivače svinja koji virus mogu sprečiti dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom objekata. Simptomi su teška apatija, visoka temperatura, modre i crvene fleke po ušima, glavi, a kasnije i po celom telu“,dodao je Ivanić.

Afrička kuga svinja se teško iskorenjuje. Već tri decenije postoji u Portugaliji, Španiji, Italiji, a  pre par godina pojavila se i u Poljskoj, pa se sumnja da je na taj način zaraza stigla i do Rumunije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *