Preventivne mere protiv ptičjeg gripa i u borskoj opštini

BOR- Nakon pojave ptičjeg gripa u opštini Kladovo, nema mesta panici, kažu veterinari, ali vlasnicima pernatih životinja  preporučuju da budu obazrivi. Reč je o virusnom oboljenju koje može da se širi na razne načine.

„Može se širiti putem leševa divljih životinja, ali i njihovih iscedaka, a moguće je da se prenosi i na domaće životinje. Ovo je bila u pitanju divlja uginula životinja i koju je najverovatnije doneo Dunav. Potvrđen je, dakle, taj virus H5N8 i za nas je bitno da obratimo pažnju kako se ponaša živina. Svakako veće uginuće može da nas zabrine“, rekao je direktor Veterinarske stanice u Boru Branislav Ivanić.

Preporuka veterinara vlasnicima pernatih životinja  je da ih drže zatvorene i spreče kontakt sa divljim pticama.

„Za sada nismo imali kod domaćih životinja ovu bolest,  tako da nema mesta panici, ali treba biti obazriv“, dodao je Ivanić.

        Prilikom obilaska domaćinstava  borski veterinari  pojačano kontrolišu stanje na terenu i edukuju vlasnike o ptičjem gripu. Simptomi ove bolesti mogu da budu pospanost, odbijanje hrane, vode, nakostrešenost perja, masovno i brzo uginuće.

„Takvi simptomi postoje i kod mnogih drugih bolesti, a ukoliko je prisutna neka sumnja najbolje bi bilo da se vlasnici obrate veterinarima, kako bi oni te uzorke dalje prosledili. Mi veterinari  na terenu sa svim ovim upoznajemo vlasnike, pratimo da li ima nekih uginuća koja bi ukazivala na postojanje ove bolesti“, dodao je Branislav Ivanić.

        U zaraženim i ugroženim područjima u opštini Kladovo već su preduzete  sve neophodne mere i druge aktivnosti radi suzbijanja i  sprečavanja širenja avijarne influence. Između ostalog, građanima je naloženo da obave popis pernate živine i sprovedu dezinfekciju, a na snazi je zabrana prometa i trgovine živine, živinskog mesa i jaja na pijacama.

Preventivne mere protiv ptičjeg gripa i u borskoj opštini, 28. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *