Prezentacija nove vrste oraha

BOR-Čendler orah je trenutno jedna od najisplativijih i najperspektivnijih kultura u Srbiji i to ne samo za one koji žele da podignu zasad, već i za njihova pokoljenja, rečeno je na predavanjima koja su u Boru održali predstavnici firme Misbel iz Beograda. I pored brojnih prednosti u odnosu na tradicionalne sorte, na području Grada Bora još uvek su male površine zasađene  ovom vrstom oraha.

Oraha u Srbiji nema dovoljno,  tako da je proizvodnja ove kulture, posebno čendler sorte, perspektivna grana poljoprivrede.

Jako rodna sorta, koja se gaji u gušćem sklopu u odnosu na stare sorte. U punu rodnost ulaz u desetoj godini kada je očekivani prinos veći od  20,30 kilograma po stablu“, rekla je Jelena Gogić, predstavnik firme „Misbel“-Beograd.

Grad Bor subvencioniše i podizanje zasada voćaka i što je najvažnije finansijska sredstva za sve podsticajne mere se uvećavaju. Naredne godine za kupovinu sadnica voćaka iz gradskog budžeta biće izdvojena tri miliona dinara.

Na prezentaciji nove vrste oraha u Boru takođe je istaknuto da je njegova cena na svetskoj berzi veoma povoljna.Kilogram oraha u ljusci košta oko tri eura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *