„Priče između zidova“ u Narodnoj biblioteci Bor

BOR – Krajem novembra 2020. godine, Narodna biblioteka Bor počela je realizaciju projekta „Priče između zidova“, umetnice Džesfi Dženg, čiji je cilj arhiviranje ličnih svedočanstava o iskustvima tokom pandemije kovida-19 i karantina, odnosno samoizolacije. „Priče između zidova“ su prvi put realizovane kao odgovor na izolaciju koju je donelo izbijanje pandemije. Predstavljene su u Centru za savremenu umetnost u Japanu, kao samostalna izložba Džesfi Dženg, povremeno zatvarana zbog karantina i opet otvarana.

Suština projekta je mogućnost da u njemu učestvuje ko god želi, kaže Violeta Stojmenović, bibliotekar borske Narodne biblioteke i dodaje da  zainteresovani, bez obzira na uzrast, mesto prebivališta, nacionalnost, jezik na kojem pišu mogu priložiti svoje misli, zapažanja, beleške, dnevničke zapise, pisma, pesme, priče, aforizme, anegdote i druge dokumente o ličnim doživljajima tokom pandemije. Broj, dužina, žanr tekstova nisu bitni. Jedna osoba može poslati više zapisa, odjednom ili s vremna na vreme. Ne postoji krajnji rok, prilzi će biti prikupljani do okončanja pandemije.

Datirani prilozi bez ličnih podataka, osim imena i prebivališta šalju se na: [email protected], ili poštom na adresu biblioteke: Narodna biblioteka Bor, Moše Pijade 19, 19210 Bor, sa naznakom „za Priče između zidova“, ili se u biblioteku donese lično. Prilozi će biti izloženi u sali Narodne biblioteke Bor, u vidu arhive koja će se povremeno ažurirati i reorganizovati – razvrstati po jezicima, oblastima iz kojih prilozi stižu, formi i slično, naglašava Violeta Stojmenović.

Ovaj putujući projekat deo je dugoročnog međunarodnog projekta „Novim putevima u novu budućnost“, u okviru kojeg Narodna biblioteka Bor sarađuje sa organizacijom „Šta bi kustosiranje moglo/trebalo da bude“ kustoskinje Biljane Ćirić. Na drugačije načine već je realizovan ili se trenutno realizuje u Japanu, Кini, Australiji, Etiopiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *