Prijave protiv roditelja koji ne vakcinišu decu

SRBIJA – Nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja Republike Srbije od početka godine podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu. Prošle godine podneto je skoro 200 prijava, međutim nije poznato koliko je roditelja do sada kažnjeno.

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“ podsećaju da je održavanje kolektivnog imuniteta veoma značajno, a da bi se to postiglo neophodno je da 95 odsto mališana bude vakcinisano prema kalendaru imunizacije. Prema podacima Srbija je ranije dostizala željeni cilj, ali poslednjih godina to nije slučaj, posebno ne MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeola. Na području Timočke Krajine za sada se postiže cilj od 95 odsto vakcinisanih mališana.

Roditelji MMR vakcinu izbegavaju zbog bojazni od posledica, međutim lekari upozoravaju i podsećaju na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano pet hiljada obolelih sa 22 smrtna ishoda.

Prema najavama iz resornog ministarstva, vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke, koju su roditelji u Srbiji do sada morali da kupuju, od 1. oktobra biće besplatna, ali i obavezna za svu decu. Ova vakcina štiti od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća i u svetu je obavezna već desetak godina. Može da se da detetu od navršenog drugog meseca života, primaju se tri doze sa razmakom od četiri do osam nedelja, dok je revakcinacija prediđena za drugu godinu života. Ova vakcina davaće se paralelno sa drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

Početkom februara 2016. ova vakcina je dodata na spisak obaveznih po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, međutim, za uvođenje ove vakcine u redovan kalendar neophodan je Pravilnik o imunizaciji, koji je u završnoj fazi.

Skretanje pažnje javnosti na važnost kontinuirane vakcinacije jeste i osnovni cilj nedelje imunizacije koja je počela 24. i trajaće do 30. aprila.

Prijave protiv roditelja koji ne vakcinišu decu,26. april 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.