Prinos kukuruza manji za 30 do 50 odsto

BOR – Nepovoljni vremenski uslovi, nedovoljna količina padavina i tropske vrućine, koje su tokom jula bile naročito izražene, nanele su veliku štetu  poljoprivrednim usevima.

Suša je, ove godine, pogodila više od jedne trećine  poljoprivrednih useva. Najviše je pogođen kukuruz a veliki gubitci su zabeleženi i kada je reč o suncokretu. Padavine i osveženje koje su poslednjih nekoliko dana zahvatile istočnu Srbiju, stigle su kasno i neće značajnije uticati na rod ratarskih kultura

„Suncokret je završio vegetaciju i uveliko se žanje, a kukuruz je dostigao fazu voštane zrelosti, kada više nije značajno koliko vode ima. Kiše će samo olakšati jesenje oranje i pripremu zemlje za setvu strnih žita. Inače u istočnoj Srbiji je u toku žetva suncokreta na 6.800 hektara, a prosečan prinos kreće se oko jedne i po tone po hektaru. Što se kukuruza tiče, suša je ne pojedinim parcelama prepolovila rod, a na njivama koje su navodnjavane u negotinskoj niziji, očekuje se rod približan proseku za Timočku krajnu.“ – kaže Vladica Gavrilović Stručni saradnik za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu Negotin.

Što se ostalih kultura tiče, voća i povrća, ovogodišnji rod će svakako biti umanjen, ali im kišno vreme pogoduje. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da jul bio izuzetno sušan i da je u Srbiji palo 25 do 75 odsto manje kiše nego obično u ovo doba godine. Ipak, suša je najviše o pogodila ratarske kulture jer je dug period bez padavina bio u vreme kada su povremene kiše bile najpotrebnije. Jedino su usevi na njivama koje se navodnjavaju bili zaštićeni, pa će i prinosi tamo biti barem prosečni.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x32dkt7″ allowfullscreen ]
Prinos kukuruza manji za 30 do 50 odsto, 20… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *