Priručnik za strateško planiranje javnog zdravlja

BOR – Briga o zdravlju je osnova kvalitetnog života, i to je opšte poznato u narodu, pa tako svaki pojedinac ima obavezu da brine o ličnom zdravlju. Osim individualnog, postoji i javno zdravlje, odnosno narodno zdravlje koje predstavlja kapacitet naroda da se reprodukuje, uči, radi i zadovoljno živi, da ostvaruje napredak u svakom pogledu, kaže dr Petar Paunović, učitelj zdravlja.

Za lokalnu samoupravu nema prioritetnijeg zadatka od primene Priručnika za strateško planiranje javnog zdravlja, koji su dobili prošlog meseca. To je sada najvažniji zadatak za narod, jer tako ćemo moći da postignemo da ljudi manje poboljevaju. Javno zdravlje, jednako  narodno zdravlje. A narodno zdravlje to je jedan kapacitet, snaga naroda, onog dela koji ne ide kod lekara i ne leči se, znači zdrave populacije. Do sada smo najveću pažnju poklanjali bolesnima, a od sad se okrećemo na drugu stranu i poklanjamo pažnju zdravima u zajednici. U priručniku su date odrednice javnog zdravlja, to su siromaštvo, nezaposlenost, stanovanje, vodosnabdevanje, ishrana, dispozicija otpadnih materija ili neko drugo rizično ponašanje. To je nešto čime se svakodnevno ne bavi aktuelna zdravstvena služba, već se u strategiju javnog zdravlja uključuju svi nadležni iz nabrojanih sektora. Oni treba da obezbede zdravu vodu za piće, zdravu hranu, bezbedan prevoz, zdravu okolinu, ali i plate, zapošljavanje, obrazovanje. Kao za svaki veliki projekat, i u slučaju javnog zdravlja, potrebna je politička podrška, finansijska podrška, stručni i edukovani kadar i organizacije u kojima se taj kadar nalazi. Ali od najvećeg značaja za sprovođenje ove strategije je društvena klima gde je zdravlje prioritet„, kaže dr Petar Paunović učitelj zdravlja.

Javno zdravlje je prioritet svake društvene zajednice i predstvalja kompleksan zadatak koji ne može da se uradi preko noće, kaže dr Paunović, ali se odgovornim pristupom i ponašanjem svakog nadležnog činioca, do rešenja svakako može da dođe, i to na duge staze.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *