Privatizacija ili produžetak roka?

0
BOR – Prodaja kapitala 502 društvena preduzeća počela je 15. avgusta 2014. godine na osnovu javnog poziva Agencije za privatizaciju. Predviđena su četiri modela po kojima ova preduzeća mogu da se privatizuju: prodaja kapitala, strateško partnerstvo, prodaja imovine, i prenos kapitala bez naknade zaposlenima ili strateškom partneru, a kao metod privatizacije predviđeno je javno prikupljanje ponuda.
Na spisku Agencije za privatizaciju ima više od 700 preduzeća, 104 firme su u restruktuiranju, u kompanijama je zaposleno više od 45 hiljada radnika, a dosada je poznato da će najmanje 188 preduzeća otići u stečaj.
Zakonom o privatizaciji je predviđeno da posle 31. maja prestane državna pomoć firmama i da one više neće biti zaštićene od prinudne naplate.
Samo preduzeća u restrukturiranju duguju 4,7 milijardi evra, od toga po polovinu komercijalnim poveriocima i državnim firmama i institucijama.
Prodaja preduzeća ipak ne teče po planu koji su nadležni zacrtali, a najveći problemi su sporno vlasništvo zbog restitucije i činjenica da su mnoge fabričke hale pod sudskim sporom.
U Agenciji za privatizaciju kažu da je neophodno da se produže rokovi za privatizaciju i da će u suprotnom u Srbiji doći do finansijskog kolapsa koji bi se merio milijardama dinara. Do sada je stiglo 1.800 pisama o namerama, ali veliki broj podnosilaca nisu ozbiljni kupci. U pojedinim slučajevima procena vrednosti preduzeća je nerealna pa zainteresovanih jednostavno nema.
Sa druge strane u Ministarstvu privrede kažu da produženja neće biti i da se radi na izradi modela koji će omogućiti poštovanje roka, ali tako da početkom juna ne dođe do kolapsa.
Iz Borskog okruga na spisku Agencije za privatizaciju je ukupno 13 preduzeća, sedam iz Bora, tri iz Majdanpeka i po jedno iz Kladova, Prahova i Negotina.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2jodpu“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *