Privatizacija urušila novinarstvo

SRBIJA – Reforma, donošenje seta medijskih zakona i privatizacija, uz ultimativni zahtev da država izađe iz medija i prestane državno finansiranje, napravili su novu medijsku sliku u Srbiji. Od 73 radijskih i televizijskih kuća koliko ih je bilo na spisku pre privatizacije, opstala je nekolicina, a situacijom po završetku privatizacije danas su, svi nezadovolјni: autori strategije koji su pošto – poto želeli da isteraju državu iz medija, vlast, koja je izglasala Zakone, ali koja smatra da ih u medijima ima samo u kritičkim tonovima, opozicija koja medijsku sliku ocenjuje kao poraznu, javnost – koja u to čime se i kako bave mediji ima sve manje poverenja.

Najnezadovolјniji su ipak oni koji su u pomenutim preduzećim ostali, a na koje niko nije mislio jer cilj očigledno i nije bio da ove kuće opstanu. Medijska reforma sumnjivom privatizacijom stvorila je apsurdnu situaciju u kojoj su se dakle, pre svega našli sam novinari. Sa jedne strane su nezadovoljni bivši novinari sada ugašenih medija, a sa druge još poraženiji novinari malobrojnih preživelih medijskih kuća koji i dalje čekaju izlazak iz začaranog kruga zakonskih ograničenja i raspisivanje ili rezultate konkursa za projektno finansiranje kako bi opstali, a njihov rad se konačno vrednovao.

U toku i posle privatizacije medijskih kuća, došlo je do veoma ozbilјnog, ali ne slučajnog, urušavanja socijalnog i profesionalnog statusa novinara, tako da je sada sve više jasno, na žalost, da je privatizacija bila oruđe za čistku medija. Država nije pomogla medijima da prevaziđu ekonomske probleme, već je, naprotiv, gledala da ih se što pre otarasi, „što pokazuje sasvim druge cilјeve“, smatra i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak. Nazivajući privatizaciju medija „lažnom“, Čanak je konstatovao da ona nije sprovedena zbog ekonomskih, već političko-ideoloških razloga, da su novinari sistematski pre i u toku privatizacije uništavani, kako bi spasavali sebe, a ne medije u kojima rade. Rezultat toga je da sada imamo medije koji su preživeli, ali ih način na koji su opstali onemogućava da rade kvalitetno. Novinari su danas omalovaženi i materijalno ugroženi „plaćeni kao što su bili plaćeni egipatski robovi“.

Osim toga tu je i publika koju kreiraju tabloidi, pa su profesionalni novinari dovodeni u situaciju da se takmiče sa nečim što je sve osim novinarstva. Objašnjenje ove priče možda su najbolje definisali novinari iz Kragujevca, grada koji već dve godine ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medija. Novinari koji mesecima volontiraju najavili su protest jer smatraju da bez finansija nema ni medija, bez medija nema ni vesti, a bez vesti nema ni informacija.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4f5zov“ allowfullscreen ]
Privatizacija urušila novinarstvo, 08… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *