Priznanje RTB-u za smanjenje zagađenja vazduha

BOR – Uspostavljanjem nove tehnologije topljenja bakra u novoizgrađenim postrojenjima i prelaskom na novu savremenu BAT tehnologiju koja stvara minimalnu količinu otpada, Rudarsko topioničarski basen Bor uspešno rešava problem komunalnog, građevinskog i opasnog otpada, rečeno je na prezentaciji o upravljanju otpadom u borskom kombinatu bakra, koja je organizovana za učesnike seminara „Otpad – nadzor i predostrožnost“ u Hotelu Jezero na Borskom jezeru. Upotrebom savremenih tehologija i poštovanjem ekoloških postulata, RTB Bor je preobratio kvalitet življenja u gradu u kojem posluje, a Bor od „crne tačke“ na mapi Evrope postao je grad sa vazduhom prve kategorije. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih je Borski kombinat bakra postao jedan od retkih dobitnika priznanja za doprinos smanjenju zagađenja vazduha u zemlji, koje dodeljuje Ministarstvo zaštite životne sredine.

To je priznanje za doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha u gradu Boru i okolini. Moramo da se pohvalimo da smo jedan od tri laureata, dobitnika tog prestižnog priznanja, koje je na Svetski dana bez automobila, uručeno u Beogradu. Činjenica je da su u RTB-u u jedan respektabilan investicioni program, kakav je izgradnja Nove topionice i Fabrike sumporne kiseline, uložena ogromna sredstva i da je ta investicija dala rezultat, najveći upravo u ekološkom delu. Bor je već dve godine u prvoj kategoriji kvaliteta vazduha u Srbiji po svim parametrima, što znači da nijedna zagađujuća materija nije prešla granične vrednosti predviđene zakonskim okvirima Republike Srbije. Postoje još dve oblasti u prvoj kategoriji, to su teritorija Novog Sada i oblast Vojvodine, a svi ostali su u nekim drugim kategorijama. Za nas je to izuzetno važno jer smisao ovog projekta i ovog ulaganja je upravo taj da se konačno, posle mnogo godina, može u Boru planirati život, planirati budućnost i da mi sada živimo na jedan drugi način, otvaramo pluća na pravi način i dajemo šansu svima nama u Boru kako onima koji su u RTB-u, tako i svima ostalima, da planiraju život na ovim prostorima“, istakao je pomoćnik generalnog direktora RTB-a Bor za ekologiju Saša Perišić.

Iako je evropska i lokalna regulativa u pogledu zaštite životne sredine sve restriktivnija i zahtevnija, kompanije koje usvoje ekološke standarde konkurentnije su na međunarodnom tržištu, budući da ekološki standardi promovišu inovaciju i modernizaciju procesa i proizvoda, i vode ka čistijim tehnologijama.  Da je društveno odgovorna kompanija, koja poštuje ekološke standarde, RTB Bor je dokazao upravo uspostavljanjem balansa između potrebe za ekonomskim rastom i očuvanja zdravog prirodnog okruženja za buduće generacije u gradu koji je posle četiri decenije, proglašen ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *