Proba male mature u petak i u subotu

BOR – Mali maturanti imaće priliku da provere svoje znanje dva meseca pre male mature. Za učenike osmog razreda u petak i subotu biće organizovan probni završni test iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test.

U petak, 12. aprila, krenućemo sa realizacijom probnog završnog testa iz matematike za učenike osmog razreda, sutradan, u subotu, 13. aprila u 9 časova, kreće se sa izradom testa iz srpskog jezika, nakon dva sata izrade testa učenici će imati  30 minuta pauze da bi u 11 i 30 krenuli sa izradom kombinovanog testa, takođe 120 minuta, do 13 i 30. Ovo je lepa prilika za sve učenike osmog razreda i njihove nastavnike da vide kakav je njihov nivo znanja u ovom trenutku i šta je to što treba dodatno da rade do završnog ispita  koji će se održati 17, 18 i 19. juna“ kaže Radiša Petković koordinator rada borskih osnovnih škola.

Kao i prethodne godine, svaki test imaće po 20 zadataka podeljenih u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Đaci sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu i samo neophodan pribor: običnu i hemijsku olovku, gumicu, lenjir i šestar.Proba male mature treba da bude organizovana identično završnom testu koji će osmaci raditi u junu.

Uslovi moraju da budu identični kakvi će biti u junu, i što se tiče prostorije i dežurnih nastavnika i pregledavanja, sve mora da bude potpuno isto kako bi učenici osetili tu atmosferu sa završnog ispita i na neki način ublažili tremu koju će sasvim sigurno imati„, rekao je Petković.

Uloga probnog završnog testa je da učenici steknu uvid u svoje znanje kako bi do juna mogli da se što bolje pripreme za ispit, a nastavnici prođu proceduru koja zahteva niz pravila koja se moraju strogo ispoštovati, naglašava Petković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *