Problemi u stočarstvu prete zatvaranju farmi

0

LUKA- Igor Janković, stočar iz borskog sela Luka, nakon decenije uspešnog rada, planira dalje smanjivanje broja mlečnih krava, a razmišlja čak i o zatvaranju savremene farme. Na ove mere se odlučio zbog sve manje isplativosti posla. Cena mleka je pala , subvencije za biljnu proizvodnju su drastično smanjene, a u isto vreme nafta je dvostruko skuplja.

„Kada smo počinjali da radimo cena mleka je bila pola evra, subvencije biljnu proizvodnju 140 evra po hektaru, subvencije po grlu 200 evra. Sada za litar mleka ekstra klase dobijamo 30, što je manje za dvadesetak evro centa, tako da smo bili primorani da  smanjimo broj grla sa 70 na 50“, kaže stočar iz Luke Igor Janković.

Nekada je porodica Janković isporučivala hiljadu litara mleka, a danas je ta količina prepolovljena. Samo zbog manje količine i  niže cene, na 15 hiljada litara isporučenog mleka, mesečno gubi tri hiljade evra. U takvim okolnostima, ova porodica uspeva samo da preživi, a o nekoj većoj zaradi i ne razmišlja.

„U poljoprivredi ne može mnogo da se zaradi, ali smo nekoliko godina lepo živeli. Sada smo na nekoj pozitivnoj nuli, a ako se ovako nastavi otići ćemo i u minus“, dodaje Janković

O zatvaranju farme Igor je razmišljao još pre godinu, dve , ali zbog velike ljubavi prema ovom poslu takvu odluku nije doneo.

„U ovu farmu sam uložio dobar deo svog života. Posle zavšenog fakluteta mogao sam da biram posao ili da idem u inostranstvo. Ja sam želeo da ostanem tu i bavim se poljoprivredom“, sa setom se priseća Igor Janković.

Ukoliko, ipak, u državi krene na bolje, on je spreman da nastavi posao koji vole i on i njegova porodica.

Igor Janković je pre desetak godina prvi u borskoj opštini na Lučkom polju sagradio  savremenu farmu. U  nju je tada uložio više od 250 hiljada evra.

Problemi u stočarstvu prete zatvaranju farmi , 17. decembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *