Prodaja poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu

0

 BOR- Mali i tradicionalni proizvođači mesa i mleka u Srbiji od naredne godine moći  će potpuno bezbedno i legalno da prodaju svoje proizvode na imanju, pijacama ili marketima, u celoj zemlji, pod uslovom da budu upisani u registar. Pravilnikom, koji će se primenjivati od prvog januara, je omogućeno proizvođačima da se pod znatno povoljnijim i jednostavnijim procedurama pojave na tržištu.

„Do sada su i mali proizvođači, kada su želeli da prodaju proizvode, morali da ispunjavaju sve uslove kao i oni veliki. Sada je situacija potpuno drugačija i država im je omogućila da na lakši način prodaju proizvode“, rekao je stručni saradnik Dragan Radosavljević, PSSS Negotin.                

Malim proizvođačima mleka, mlečnih proizvoda, jaja, mesnih prerađevina će biti dozvoljeno da prerade i prodaju samo određenu količinu proizvoda pod uslovom da ispoštuju neophodne zahteve u pogledu bezbednosti hrane.

Da bi na propisani način prodali proizvode  od  poljoprivrednih proizvođača će se, po potrebi, zahtevati izgradnja novih objekata  i nabavka odgovarajuće opreme, ali će im država odobriti i znatne olakšice. Da bi dostigli sve neophodne  tehnološke uslove država će im nadoknaditi  od 50 do 65 odsto troškova investicija. Kada primena ovog pravilnika zaživi u praksi domaći proizvođači će, slično onima u okolnim zemljama, moći da značajno povećaju prihode, ali i dobiju mogućnost za  proširenje proizvodnje aktiviranjem turističkog potencijala, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *