Proglašenjem pobednika završen Četvrti VEF u Negotinu

0

NEGOTIN – Ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina, u kategotriji tradicionalnog pevanja i Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić  iz Beograda, u kategoriji obrada, pobednici su Vokalnog etno-festivala mladih – VEF, održanog u Negotinu u susret minulom vikendu.

Na četvrtom po redu Festivalu, koji se sa uspehom održava u rodnom gradu kompozitora Stevana Mokranjca, u organizaciji Kreativnog udruženja NEGO, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, nastupilo je inače 10 grupa iz Srbije, iz Leskovca, Subotice, Sombora, Grocke, Beograda i grada domaćina i iz inostranstva, iz Crne Gore i Bugarske, što je manifestaciji dalo međunarodni karakter, iako je izostalo učešće najavljenih gostiju iz susedne Rumunije. Tročlani žiri je imao  veoma težak zadatak da  selektuje najbolje  takmičarske ansamble, a konačna odluka je doneta na osnovu osvojenih bodova.

U kategoriji tradicionalnog pevanja, pobedničo priznanje je otišlo mladim gošćama iz Crne Gore, koje sa uspehom vodi jedini specijalista u oblasti tradicionalne igre u toj Republici, Davor Sedlarević, inače i umetnički rukovodilac KUD-a. Drugoplasirana je Ženska pevačka grupa odseka za srpsko tradicionalno pevanje Osnovne muzičke škole „Stanislav Binički“ iz Leskovca, pod upravom Marije Janković.

Treće mesto u kategoriji tradicionalnog pevanja podelili su Pevačka grupa etnomuzikološkog odseka Muzičke škole iz Subotice i dirigent Biljana Krstić  i Pevačka etno grupa „Jelek“ iz Grocke, pod umetničkim vodstvom Ane Jovanović.  

Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić  iz Beograda, slavila je pobedu u kategoriji obrada, a na drugom mestu uz domaću Žensku pevačku grupu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, pod upravom Aleksandre Đukić, našla se i Grupa „Slaveja“ – NUI „Pinajot Pipkov“ iz Plevena u susednoj Bugarskoj. Treće mesto podelili su: Pevačka grupa SMŠ „Petar Konjović“ iz Sombora, pod upravom Zorana Bogdanovića, negotinska Etno grupa „Marinika“, sa dirigentom Milenom Živković i Muški vokalno-instrumentalni sastav „Ajduci“ iz Negotina, pod upravom Aleksandra Ivanova.

VEF je u Negotin i ove godine doveo brojne goste, a zanimljivo je da su u takmičarskom delu učestvovale čak tri grupe, kao predstavnici grada domaćina: „Marinika“, „Ajduci“ i  Ženska pevačka grupa UŠ „Stevan Mokranjac“. U revijalnom delu takmičarske večeri zapažen nastup imao je i Hor „Vivak“, koji vodi Dragana Marinović Simonović,  ali i gostujući ansambl „Dunavski vez“, OMŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova, koji vode Danijela Pražić i Vanja Zlatković.

Na Vokalnom etno festivalu mladih u Negotinu prve večeri, posle svečanog otvaranja, celovečernjim koncertom publici su se predstavili prošlogodišnji pobednici VEF-a Pjevačka grupa katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti  Univerziteta u Banjaluci, u pratnji Banjalučkog tamburaškog orkestra pod upravom Zlatana Mirića.

Za organizaciju Vokalnog etno-festivala mladih koji od osnivanja, 2014. godine, ima za cilj da promoviše tradicionalnu etno muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju, po rešenju o raspodeli sredstava za projekte nevladinih organizacija, udruženja i društava, Opština Negotin je izdvojila nešto više od 376 hiljada dinara, ali je zanimljivo da Ministarstvo kulture i informisanja, uprkos značaju jedne ovakve manifestacije, ove godine nije imalo sluha da finansijskim sredstvima pomogne njegovo održavanje.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *