Projekat borskog muzeja „Zaštiti me“

BOR – Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, konkurisao je kod Ministarstva kulture Republike Srbije i ove godine sa nekoliko projekata od kojih je projekat Etnološkog odeljenja „Zaštiti me“ podržan sa 620 hiljada 700 dinara.

Ovaj projekat odnosi se na zaštitu i odlaganje predmeta Etnološke zbirke u depou, tokom transporta i izlaganja. Sredstva koja su opredeljena za projekat „Zaštiti me“ biće upotrebljena za nabavku metalnih sanduka posebne namene za čuvanje i bezbedan transport bogatog kulturnog nasleđa koje poseduje borski muzej. Osim sanduka, muzej će dobiti još tri nove vitrine za izlaganje koje će omogućiti izuzetan vizuelni doživljaj vrednih predmeta i na taj način biće kompletirana stalna postavka u muzeju“, kaže Suzana Mijić etnolog i autor projekta „Zaštiti me“.

Kulturno nasleđe koje borski muzej čuva od zaborava prezentujući ga novim generacijama kroz stalne postavke i nove izložbe, od izuzetnog je značaja, kulturnog, istorijstog ali i materijalnog, pa je svaki predmet potrebno adekvatno čuvati, odložiti u skladu sa pravilima o čuvanju različitih materijala i takođe bezbedno transportovati kada su u pitanju gostujuće izložbe muzeja. Zato su sanduci sa posebnom namenom bili neophodni borskom muzeju, naglašava Suzana Mijić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *