Projekat Instituta za rudarstvo i partnera iz Japana

BOR- Cilj međunarodnog projekta „E-kjub“, koji većinski finansiraju partneri iz Japana a delom, ravnopravno, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju i država Srbija, odnosno ministarstvo,  najpre je utvrditi koliko i kakvog metala ima na borskom jalovištu i kako bi se on mogao dalje iskoristiti, uz zaštitu životne sredine. Iako traje pet godina, određeni rezultati već su vidljivi, na polovini projekta: borski Institut za rudarstvo i metalurgiju dobio je moderne laboratorije, pristup novim tehnologijama i stručno usavršavanje, a naučna dostignuća i praktičnu vrednost projekta cene i stručnjaci Japana.

„Omogućili smo, pre svega transfer tehnologije, da se vidi koja su postupanja u zaštiti sredine i kako se dobija metal, bazirano na novim tehnologijama. Mislim da se time i vaš Institut za rudarstvo i metalurgiju razvija“, rekao je prof. dr Daizo Išijama, rukovodilac projekta i predavač na japanskom Akita univerzitetu.

„Možemo da budemo ponosni na ovu desetogodišnju saradnju sa Japanom, jer je ona donela mnogo u naučnom i stručnom smislu. Umrežili smo se sa laboratorijima koje su vodeće u svetu za ispitivanja i primenu tih najsavremenijih tehnologija, opremili laboratorije i sada prvi u Srbiji dobili detaljnu geohemijsku mapu šireg područja, pa je i naša država zainteresovana da se oblast rada iz ovog projekta proširi i na ostale delove zemlje“, kaže dr Zoran Stevanović, menadžer projekta i izvršni direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru.

Uz neposredne koristi projekta i jasnije slike kako će borsko rudarstvo tretirati industrijski otpad, važno je i ostajanje u naučnom trendu, jer se u samom projektu koriste najsavremenije tehnologije, uključujući i satelitsko snimanje Japanske svemirske agencije, a vrednim ulaganja gotovo pet miliona dolara smatrale su ga i velike kompanije, poput Mindeka i Džajke, koja je angažovala i koordinatora projekta na terenu, gospodina Hirojukija Šinba, koji je prethodne dve godine, sa porodicom, stanovnik Bora.

 

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/lDBys4sUShk“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.