Projekti za smanjenje troškova u javnom sektoru

BOR – Iz budžeta grada Bora ove godine biće izdvojeno 157 miliona dinara za subvencije javnim i javno komunalnim preduzećima u Boru. Najviše je i ove godi predviđeno za Toplanu, 60 miliona dinara, po 30 za investiciono održavanje i nabavku energenata. Predviđene su i subvencije za Zoološki vrt 32 miliona dinara, 23 miliona za Bogovinu, 19 za Javno stambeno preduzeće za pokretanje parking servisa, 17 za Vodovod i šest za Biznis inkubator centar.

Ove odluke usvojili su odbornici Skupštine grada, a između ostalog usvojeni su i programi i planovi poslovanja u ovim preduzećima za 2020. godinu.

Kako je naglasio gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, stanje u javnim preduzećima je neuporedivo bolje i na polju finansija i na polju efikasnosti i rada, ali nije idealno. Prema njegovim rečima, javna preduzeća moraju da budu finansijski nezavisna, da se subvencije iz budžeta smanjuju i da se stigne do toga da ova preduzeća mogu samostalno da opstanu na tržištu.

On je za predstojeću godinu najavio niz projekata kojima bi trebalo da se ostvare značajne uštede u Toplani i Vodovodu, komunalnim preduzećima koja su i najveći problem, jer imaju ogromne dugove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *