BOR – Tokom zime većina ljudi se manje kreće, a više uživa u konzumaciji teške, masne i slatke hrane zbog čega se u telu nakuplja velika količina toksina. Ti nakupljeni otrovi nam smanjuju imunitet i čine nas umornim, pa se savetuje konzumiranje zelenog povrća koje sadrži velike količine hlorofila koji oporavlja ceo organizam i dovodi ga u ravnotežu.

„Zelene biljke poput koprive, sremuša, zelene salate,luka, zelja, maslačka i spanaća sadrže velike količine hlorofila i oslobađaju telo od toksina i pomažu jetri da se očisti. Ove biljke oporavljaju ceo organizam, jačaju imunitet, popravljaju krvnu sliku i čiste krvne sudove od holesterola i triglicerida. Na Crnom vrhu i Dubašnici može da se nađe sremuš, koji je izvanredan za detoksikaciju celog organizma, a može se jesti kao salata. Koprive popravljaju krvnu sliku i jačaju imunitet, čiste bubrege i jetru, povoljno utiču na kvalitet kože, kose i noktiju. Maslačak je takođe mnogo lekovita biljka i prava je šteta što se malo koristi. Od cveta se može napraviti sirup ili slatko i to je izvanredan lek za čišćenje pluća i bronhija. Zelje se odvajkada koristilo u našoj kuhinji kao zdrava hrana koja nam obezbeđuje i vitamine i minerale. Sve je to jeftino i pristupačno svakom čoveku, a i jednostavni su recepti za salate i čorbe i pite“, kaže Stojanka Cana Perčić, predsednik Društva za skupljanje lekovitog bilja „Nana“ u Boru.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x42fz4o“ allowfullscreen ]
Prolećna detoksikacija, 06. april 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *