Promena prehrambenih navika predškolaca

0

MAJDANPEK- Radi promovisanja zdrave ishrane najmlađih, na nivou Predškolske ustanove “Marija Munćan” u Majdanpeku, tim stručnjaka sproveo je istraživanje “Prehrambene navike dece predškolskog uzrasta”, kojim je, osim mališana, bilo obuhvaćeno i oko 200 roditelja, od kojih je 60 odsto reklo da smatra da se njihovo dete zdravo hrani.

“Pored toga, 90 odsto anketiranih roditelja  je svesno i ne smatra tačnim da je bucmasto dete zdravo dete, uvreženo mišljenje iz nekih ranijih vremena”, navodi Gordana Novaković, psiholog u Predškolskoj ustanovi “Marija Munćan”. Jedan od najvećih problema, kada je reč o ishrani najmlađih, jeste probirljivost.

“Anketa je još pokazala da deca tog uzrasta najradije jedu slatkiše i slane grickalice, dok  je najmanje omiljeno zeleno povrće, koje i jeste najzdravije. Prema svakodnevnim iskustvima,  možemo izvesti zaključak da tek deset odsto dece jede sve što je na jelovniku našeg vrtića. Među omiljenim obrocima većine su pire krompir, pljeskavice i paštete, koje, inače, sami pravimo, a najneomiljeniji je kupus u svim oblicima”, naglašava Valentina Miljević, medicinska sestra u vrtiću, zadužena za preventivu.

Promena prehrambenih navika predškolaca, 5. mart 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=ePIr9Lid36A

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *