Promene vremena utiču na zdravlje

BOR-Naglo otopljenje, zatim zahlađenje, pri čemu dnevna temperatura varira i za više od deset stepeni, svakako, utiču na zdravlje svih. Takve vremenske promene su stres na koji organizam pokušava da se prilagodi, a telo zdrave i bolesne osobe različito reaguje. Jedni i drugi mogu da osete manjak energije.

To je sindrom prolećnog zamora,a simptomi su pospanost, glavobolja, nedostatak sna, gubitak energije.Obično takvo stanje traje tri nedelje i to nije bolest već reakcija organizma na promene. Ukoliko stanje potraje maloduže potrebno se javiti lekaru,jer takvi simptomi mogu da upute na malokrvnost“, rekla je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Isto tako preporuka lekara je postojećim uslovima prilagoditi odevanje i naćin ishrane.

„Preporučujemo što više voća, vitamina C, mahunasto povrće kao što su  sočivo pasulj leblebija“, dodala je dr Vesna Radosavljević .

Vremenske promene posebno utiču na hroniče bolesnike od kojih su najugroženiji psihijatrijski, plućni i kardiovaskularni. Svim hroničnim bolesnicima se savetuje da redovno uzimaju terapiju, a u slučaju neophodne korekcije da se obavezno jave lekaru.

 

Promene vremena utiču na zdravlje, 7.mart 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *