Promenljivo vreme “puni“ čekaonice

0

BOR-Lekari Hitne službe Doma zdravlja u Boru tokom protekle noći i jutra imali su značajno veći broj intervencija. Pomoć je zatražilo više od 40 pacijenta, a samo tokom noći 36, od toga 28 u ambulanti, a osam na terenu. Najveći broj, oko 60 odsto, su hronični bolesnici. Dežurni lekar borske Hitne službe, kaže da je osnovni razlog promeljivo vreme.

Najveći problem je vlažnost vazduha i svi hroničari to najbolje osećaju. Javljali su nam se pacijenti koji imaju bronhitis, astmu i hipetoničari kod kojih se pritisak teško snižavao“, rekao je dr Dragan Miljković.

Veliki je problem i što hronični bolesnici ne piju redovno terapiju, ali i ne pridržavaju se saveta lekara.

Recimo asmatičari ne bi smeli da puše, a pacijenti sa promenama u žučnoj kesi, čirem na želucu, dvanaestopalačnom crevu morali bi da drže dijetu, ističe dr Miljković.

Osim uzimanja redovne terapije, dodatni savet lekara  je sledeći.

„Izbegavati ekstreme, danas nije visoka temperatura, ali je puno vlage u vazduhu. Zato bi se trebalo prilagoditi vremenskim uslovima i izlaziti iz kuće posle podne ili rano ujutro“, dodao je dr Miljković.

U borskoj Hitnoj službi takođe je zabeležen i značajan broj  naših sugrađana koji su se javljali zbog ujeda krpelja. Još jednom lekari upozoravaju sve  one koji imaju takav  problem  da ništa ne pokušavaju sami,već da pomoć zatraže od dežurnih lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *