HPV vakcina od nedavno je dostupna i u borskom Domu Zdravlja pri službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine i besplatna je za uzrast od 9 do 19 godina. Borani su imali priliku da se informišu detaljnije o HPV vakcini sinoć, na gradskom šetalištu, na štandu borskog Doma zdravlja.

BOR – Služba polivalentne patronaže borskog Doma zdravlja zajedno sa Službom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, organizovala je na gradskom šetalištu akciju promovisanja HPV vakcine. Studije na svetskom nivou su pokazale da ova vakcina u velikom procentu štiti organizam od raka grlića materice koji izaziva upravo HPV virus, pa je Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao ekstremno pouzdanu. „HPV virus može da izazove infekcije kože i sluzokože različitih delova tela, može da izazove kondilome, karcinom grlića materice i penisa, karcinom ždrela i usne duplje. HPV vakcina  pouzdano štiti organizam od pomenutih bolesti,  a Svetska zdravstvena organizacija  je ovu vakcinu proglasila ekstremno bezbednom  što znači da 90 posto štiti od karcinoma grlića materice.  Kod nas je preporuka od juna 2022. godine, a u svetu se koristi još od 2006. godine. Bitno je istaći da je HPV vakcina u skandinavskim zemljama gde se koristi dugi niz godina, dala odlične rezultate, jer kod njih gotovo da nema slučajeva obolevanja od raka grlića materice. Naša namera je da informišemo roditelje o HPV vakcini i da ih pozovemo da nam se obrate za sve nedoumice, kako bi na vreme vakcinisali svoju decu. Vakcina je besplatna i mogu da je prime i devojčice i dečaci od 9 do 19 godina“, kaže Snežana Milutinović, portparol Doma zdravlja Bor.

Prema poslednjim podacima Evropske mreže registara za rak, Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti.  Zato su redovna kontrola i vakcinacija najbolji načini prevencije i zaštite od ove opake bolesti, čulo se na promociji HPV vakcine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.