Promocija hronike „Zvezde Orijenta“ Ljubiše Vagnera

MAJDANPEK – „Zvezda Orijenta – stari Majdanpek i njegovi žitelji“ naziv je knjige Ljubiše Vagnera, koja je sinoć pred brojnom publikom predstavljena u Centru za kulturu, koji je i izdavač ove svojevrsne hronike grada.

Autor knjige Ljubiša Vagner, baš kao i njegovi preci, prvi rudari koji su u Majdanpek došli još sredinom 19. veka, vezao je svoj život za Majdanpek i rudnik, na čijem čelu je i bio od 1976. do 1993. godine.

„Dugogodišnje istraživanje i sakupljanje građe rezultiralo je ovom hronikom, koja nema kraja i koja čeka nekog novog hroničara da je nastavi“, poručio je Ljubiša Vagner, autor, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje promociji, ali se putem video bima obratio svojim sugrađanima.

Zahvaljujući svima koji su godinama pomagali njegovom ocu u ostvarenju ove namere, zahvalio je Dejan Vagner, koji je ispričao ovom prilikom i zanimljivu priču o Smolniku, mestu i rudniku, odakle su došli prvi rudari u Majdanpek.

Sve što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo“, rekao je govoreći o knjizi Vukašin Obrenović, dugogodišnji Vagnerov saradnik i prijatelj, koji je uz Gradimira Bogdanovića, predsednika Udruženja za Majdanpek, godinama pomagao u prikupljanju dokumenata za ovu hroniku.

Kornesko, Izvonar, Srbu, Murgu, Firulesko, Tizmonar, Temišan samo su neke od starih majdanpečkih porodica, koje su davnih godina došle u Majdanpek, tu se nastanile i ostale. Ova hronika je priča o njima, priča koja nema kraja.

Promociji knjige „Zvezda Orijenta“ prethodio je dokumentarni vremeplov sa starim fotografijama, na kojima su preci Majdanpečana, koji su sinoć s velikom pažnjom i još većom nostalgijom ispratili promociju hronike, čiji je kompletan tiraž podeljen prisutnoj publici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *