Promocija knjige Jovana S. Mitrovića „Put u tačku“

0

BOR-U Narodnoj biblioteci u Boru promovisana  je nova knjiga borskog pisca, novinara u penziji, Jovana S. Mitrovića „Put u tačku“. Ona je nastavak feljtona „Bakarna reka krvavo zlato“, koja je objavljena pre dvadesetak godina. Ovom knjigom Mitrović nastavlja svedočenja o starom Boru i ljudima koji su živeli u njemu. To su istinite  priče iz rudarskog života, koje ne kazuju rudari već kandelabri, lampe,svedoci bivšeg života.

„Za raliku od feljtona“ Bakarna reka krvavo zlato“, knjiga“ Put u tačku“ je više poetizovana, kaže Vesna Tešović, direktor Narodne biblioteke  i dodaje:

Jovan Mitrović je napravio taj neki iskorak iz dokumentarnog ka lirskom. O rudarskom životu, koristeći metonimiju,  progovaraju lampe koje rudari nose od ulaska do izlazka iz jame. Priče pričaju i fotografije,tako da u ovoj knjizi imamo zanimljivu zbirku intimnih ljudskih priča,koje osikavaju život Bora iz zlatnog perioda razvoja grada Jovan S. Mitrović je vrstan poznavalac nekadašnjeg starog Bora i okoline, ali veći deo svog književnog opusa posvetio je kamaratima i otac mu je bio rudar. U jami je čak organizovao i promcije knjiga. Oni su njegova večita inspiracija.

Jovan S.Mitrović je jedan od najplodnijih zavičajnih pisaca i u  višegodišnjem književnom stvaralaštvu  napisao je petnaestak dela. Svoj „garavi grad“ je opisao, ne samo u proznim delima, već i u više knjiga poezije, rečeno je na promociji knjige Jovana S.Mitrovića „Put u tačku“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *