Promocija knjige „Vlasi severoistočne Srbije“

0

BOR – Promocijom knjige „Vlasi severoistočne Srbije“ profesora Miodraga Perića, koja obuhvata kolektivni nacionalni identitet Vlaha Srbije: istoriju, jezik, kulturu i religiju, Nacionalni savet Vlaha podržao je i borbu autora za očuvanje kulturnog identiteta Vlaha u Srbiji. Prema njegovim rečima, kroz pisanu reč, koja je dugo nedostajala, najbolje je opisati i prikazati istorijski put Vlaha.  

„U istoriji se daje postanak Vlaha sveroistočne Srbije i u ovoj knjizi dokazujem  da su oni etnička zajednica koja postoji od Rimljana do danas. Jezik njihov se razlikuje od rumunskog po mnogo čemu i 2012. godine Vlasi severoistočne Srbije su dobili svoje pismo u dve varijante ćirilicu i latinicu. Izdato je i nekoliko izdanja na vlaškom jeziku i pismu“, izjavio je profesor Miodrag Perić, autor knjige „Vlasi severoistočne Srbije“.

„Ovo je najsveobuhvatnija knjiga do sada koja govori o istoriji Vlaha, o nastanku, opstanku, kulturi o onome što ih čini osobenima. Takođe ova knjiga sadrži i poglavlje o znamenitim ličnostima koje su poreklom Vlasi. Ovo je prvo izdanje radi se i na drugom izdanju, a to drugo izdanje će biti paralelno i na vlaškom jeziku. Ova knjiga na najobuhvatniji i najbolji način govori o Vlasima a ujedno i otklanja dileme o tome jesu li Vlasi Rumuni ili nisu“, rekao je Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha. 

Osim u Boru, promocija knjige „Vlasi severoistočne Srbije“ održana je još i u Petrovcu na Mlavi, Negotinu i Boljevcu, uz pomoć suizdavača, Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3rr5hz“ allowfullscreen ]
Promocija knjige „Vlasi severoistočne Srbije… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *