Promocija „Urnebesne fizike“ za borske osnovce

0

BOR – „Knjiga za one koji su ludi za fizikom! I za one koji bi radije vukli krokodila za rep nego izučavali fiziku!“ – napisano je na poleđini knjige „Urnebesna fizika“, koja poslednjih meseci privlači pažnju učenika širom Srbije. Knjiga zanimljivosti i eksperimenata namenjena je prvenstveno učenicima šestog i sedmog razreda zbog toga što prati nastavni plan. Ipak, zanimljivi eksperimenti, dosetke pisaca i ilustracije, zainteresovali su i mlađe i starije đake. Ova knjiga je zbirka eksperimenata iz fizike, koju je napisao dugogodišnji profesor i naučnik Svetislav Paunović. Rukopis su zatim preuzeli pisci za decu – Branko Stevanović i Igor Kolarov, i prilagodili ga čitaocima svih uzrasta. Povodom obeležavanja Nedelje prijateljstva, promocija knjige „Urnebesna fizika“ održana je i u Narodnoj biblioteci u Boru.

Ova knjiga je poprimila dimenzije pomoćnog nastavnog sredstva, kako u životu biti radoznao, nestašan i nikad ne prestati da se igraš. Knjiga vrvi od anegdota o poznatim fizičarima. Deca će čitajući videti da su svi veliki umovi, koje danas nazivamo genijima, u dubini duše uvek ostajali deca, da nikada nisu prestali da se pitaju nad nekim stvarima koje nam možda mogu izgledati kao sitnice,a zapravo su čudesne sitnice koje život znače“, kaže Branko Stevanović, pisac za decu.

„Deca su pravi lakmus papir, i oni nama određuju pravac kretanja, i zaista su nas iznenadili interesovanjem za ovu knjigu. Drago mi je, i mom ocu bi sigurno bilo drago, što smo saznali da deca ipak vole fiziku, da vole tehniku i nauku. Uz ovu knjigu to više nije samo učenje gradiva, već su uvideli da sve što su naučili mogu da primene u životu, a da to bude beskrajno zanimljivo i duhovito“, dodao je Dragoslav Paunović, priređivač izdanja.

Dečije odeljenje Narodne biblioteke u Boru pripremilo je bogat program za ovu nedelju koja se obeležava u cilju podsticanja dece da čitaju, istražuju i da se druže.

„Kada deca dodju u biblioteku, kada se upoznaju sa nama i knjižnim fondom Dečijeg odeljenja, jako je važan taj prvi momenat. Značajno je da u nama prepoznaju pre svega prvo prijatelje, da steknemo njihovu naklonost i poverenje, kako bismo im pomogli u izboru knjiga, ali i kako bismo ih kroz druženje i radionice privoleli da dolaze i da čitaju. To i jeste cilj ove Nedelje prijateljstva povodom koje smo organizovali različite programe“, istakla je Marija Radosavljević, bibliotekar Dečijeg odeljenja.

Na koricama knjige „Urnebesna fizika“ stoji i upozorenje: „Bežite! „Urnebesna fizika“ vam može pomutiti mozak i naterati vas da se potpuno zaljubite u nju!“. Prema rečima autora, najvažniji je pristup deci, a ako je on adekvatan i njima zanimljiv, sve im se može objasniti i učiniti prihvatljivijim, pa i fizika.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3u124x“ allowfullscreen ]
Promocija „Urnebesne fizike“ za borske osnovce… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *