Prosečna godina u pčelarstvu

BOR – Pozno leto je period godine kada se završava sezona u pčelarstvu. Većina borskih pčelara ovu godinu ocenjuje prosečnom. Po košnici je, u proseku prikupljeno od 15 do 20 kg meda, bagremovog ili livadskog. Med se u borskom kraju ove sezone prodaje za oko 800 dinara po kilogramu, kao i prethodnih godina.

Pčelarima sada predstoje pripreme za predstojeći period mirovanja pčela, jesen i zimu.

Vlasnici košnica bi u narednom periodu trebalo da sakupe eventualni višak meda, odstrane medne nastavke i da se društva tretiraju određenim preparatima, pre svega protiv krpelja. U pčelinjacima gde nema dovoljno meda trebalo bi obaviti prihranu da bi ih pripremili za dolazak zimskog perioda kako bi start naredne sezone bio uspešan“ istakao je Nebojša Buzej predsednik Društva pčelara „Slatina“.

Kao i svake i ove sezone je sporadično zabeležena i pojava bolesti u pčelinjim zajednicama. Najčešće takozvano „kameno leglo“,  a ima i pčelinjih krpelja ili varoa, ali to, prema rečima pčelara nije značajno uticalo na proizvodnju.

Na Veliku Gospojinu, kada je seoska slava u Slatini, i ove godine će biti organizovana pčelarska izložba gde će 15 izlagača predstaviti svoje proizvode.

Da podsetimo, iz gradskog budžeta je za razvoj pčelarstva u ovoj godini izdvojeno oko tri i po miliona dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *