BOR – Nezadovoljni radom inspekcije, zbog čega prema njihovim rečimajoš nije rešen problem rada na crno, borski taksisti organizovali su protest ispred zgrade Opštine Bor. Ukazujući na veliki broj onih koji tokom popodneva i noću rade kao taksi prevoznici a da za obavljanje te delatnosti nisu prijavljeni i ne plćaju porez, taksisti su od lokalne samouprave zatražili i smenu načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove. Ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, taksi prevoznici ni narednih dana neće voziti od 6 i 30 do 8 sati.
 
„Naši zahtevi su smena načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove i rad inspekcije i u prvoj i u drugoj smeni. Mnogo je nelegalnih i neprijavljenih taksista na ulicama, a inspektori tokom prepodneva zaustavljaju nas registrovane“ – rekao je Bratislav Marković, samostalni taksista.
 
Predstavnici lokalne samouprave podsećaju taksi prevoznike na dogovor koji je postignut pre donošenja Odluke o auto taksi prevozu u Boru, a koji prema rečima predsednika Skupštine opštine Bor, Dušana Markovića mnogi prevoznici još nisu ispoštovali. Osim što su mnogima rešenja u stanju mirovanja iako svakodnevno voze, Dušan Marković podseća taksiste da je neophodno da upotpune dokumentaciju podnošenjem potvrde nadležnog pravosudnog organa da ne postoji zabrana za obavljanje auto taksi prevoza, potvrde da vozaču nije izrečena mera zabrane upravljanja vozilom B kategorije, dokaza da vozač nije zaposlen kod drugog poslodavca i potvrde o prijavi zaposlenog na obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje.

„Imamo veliki broj taksista koji se nalaze na listi onih koji obavljaju auto taksi prevoz, a da su svoja rešenja iz APR-a stavili u stanje mirovanja još 2005. godine. Imamo takvih slučajeva iz 2005, 2006. i 2008. godine i kasnije, i ukupno ih je 35. Mislim da je to prvi korak koji će dovesti do toga da se utvrdi ko stvarno radi i ko plaća poreze i doprinose u skladu sa zakonom. Pre donošenja Odluke o auto taksi prevozu u Boru, dogovorili smo detalje sa taksistima, prihvatili njihove primedbe i sada se ponašamo u skladu sa tom odlukom što i od njih očekujemo. Od taksi prevoznika zatražili smo da dopune dokumentaciju podnošenjem još četiri dokumenta, što je veoma mali broj njih i učinio. Praktično, kada bude kompletirana dokumentacija imaćemo uvid u broj prevoznika, pa ćemo moći da sagledamo situaciju u ovoj oblasti i rešimo probleme“
– istakao je Dušan Marković, predsednik SO Bor.
 
Nakon uvida u broj legalnih prevoznika, lokalna samouprava zatražiće studiju izvodljivosti sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu o potrebnom broju taksi vozila u Boru, kao i mišljenje resornog Ministarstva o postojanju linijskog taksi prevoza. Predsednik Skupštine opštineBor apelovao je na taksi prevoznike da najpre ispoštuju sve odredbe Odluke, kako bi se i problem nelegalnih taksista štopre rešio.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2gb66e“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *