Protest roditelja „U ime i za prava svoje dece“

BOR – Ukidanjem odeljenja produženog boravka u Školi za osnovno i srednje obrazovanje Vidovdan u Boru ugrožena su prava dece sa smetnjama u razvoju na dostupno i primereno obrazovanje istaknuto je na je na konferenciji za novinare, koju su organizovali roditelji učenika ove škole. Za uskraćivanje garantovanih prava opravdanje ne mogu da budu nikakve mere štednje, u okviru kojih je u ovoj i specijalnoj školi u Zaječaru ukinuto odeljenje za produženi boravak – smatraju roditelji učenika borske škole.
Nezadovoljni odlukom kojom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije dozvolilo rad odeljenja produženog boravka u školi Vidovdan u Boru, grupa roditelja učenika sa smetnjama u razvoju održala je konferenciju za novinare, kojom su kako je rečeno započeli javni protest.

Jelena Jankovec predstavnik roditelja naglasila je na konferenciji:“ Nakon 42 godine neprekidnog postojanja i ovom odlukom ugrožena su zakonska prava dece na kvalitetno obrazovanje, adekvatnu stručnu pomoć. Takođe, uskraćena im je mogućnost da se osamostaljuju i druže sa vršnjacima, što zakoni u obrazovanju i politika inkluzije postavljaju kao ključne vrednosti. Ovom konferencijom roditelji žele da obaveste prosvetne vlasti i lokalnu zajednicu o svom protestu, da upoznaju javnostsa kršenjem prava i zanemarivanjem potreba dece sa smetnjama u razvoju. Roditelji ne traže ništa više od onoga što je i do sada postojalo i predstavljalo osnovu za kvalitetan rad“.

Roditelji dece iz škole Vidovdan u Boru žalili su se nadležnom ministarstvu u više navrata, ali bezuspešno. Molba je upućena i ministru Verbiću, a u slučaju da se ne omogući nastavak rada produženog boravka, roditelji su, kako je istaknuto na konferenciji, spremni da radikalizuju protest uključujući i bojkot pohađanja nastave od drugog polugodišta jer uskraćivanje garantovanih prava osetljivim kategorijama ne može da bude opravdanje ni za kakve mere štednje, u okviru kojih je u ovoj i specijalnoj školi u Zaječaru ukinuto odeljenje za produženi boravak – smatraju roditelji učenika borske škole.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2e2xoz“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *