Prototip mašine za lomljenje i čišćenje oraha svih veličina

BOR – Među desetinama mašina specijalizovanih za pojedine tipove proizvodnje, koje je borski preduzetnik Jovan Stojanović sam osmislio ili poboljšao i prilagodio sisteme koji već postoje na tržištu, našao se i prototip mašine za čišćenje oraha.

Ovakvi sistemi postoje na tržištu, ali je za većinu neophodno prethodno odvajanje oraha po veličini, što otežava posao i traži dodatno vreme, kaže Stojanović.

Prototip mašine koju je sam konstruisao na zahtev proizvođača oraha, ne traži nikakvu pripremu, radi sa svim veličinama oraha, što je inovacija na tržištu. Kao i ostale mašine ovog tipa, ona lomi orahe i odvaja ih, a završno čišćenje ipak mora da se uradi ručno.

S obzirom na to da se automatski odvajaju cele jezgra oraha i sitniji komadi, zahvaljujuću prethodnim mašinama koje je Stojanović napravio, za briketiranje i hladno ceđenje, moguće je korišćenje celog oraha. Od ljuske se prave kvalitetni briketi, a od jezgra oraha koja ne odu u prodaju moguće je napraviti hladno ceđeno ulje koje je veoma traženo na tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.